Sveafastigheter i Almedalen
Varmt välkommen att ta del av seminarier och samtal. Dörrarna står också öppna för spontanmöten.
09:00-09:30 Kan en ny standard för kravställning vid markanvisning effektivisera markanvisningstävlingar?
Markanvisningar är ett viktigt verktyg för kommuner att påverka stadsutvecklingen. Kommuners förutsättningar för att driva markanvisningar skiljer sig åt. För att utveckla Sveriges markanvisningsprocess har RISE i ett vinnovafinansierat projekt samlat en rad olika kommuner, byggbolag och andra behovsägare för att ta fram en ny gemensam standard för strategisk kravställning och därmed snabbare nå en mer hållbar bygg- och anläggningssektor.
På seminariet presenterar RISE projektet och en panel ger sin syn på vad som är viktigt för projektet att beakta och var de hoppas att projektet ska leda till. Detta varvas med exempel från verkligheten från bostadsbolag, arkitekter och kommuner.
Länk till officiella almedalsprogrammet.
10:00 – 11:00 Är man emot att det byggs – eller hur det som byggs ser ut?
Sekelporten arrangerar samtal om arkitektur. Sekelporten bjuder in till seminarium för att diskutera hur man bygger bostäder som håller över tid i en stil som människor faktiskt efterfrågar och hur politiker och kommuner ska förhålla sig till frågan kring arkitektur. I samtalet diskuteras även hur större hänsyn till medborgarnas preferenser för hur offentliga miljön ska utvecklas kan leda till att processen från idé till färdigt projekt blir mer effektiv.
Länk till officiella almedalsprogrammet
11:30-12:15 Kan man mäta sociala nyckeltal i boende? (efterföljande lunchmingel)
Går det att ta fram en samling verifierbara mätpunkter för socialt värdeskapande kopplat till bostaden, som kan användas generellt i bostadsbranschen?
HS30 är 21 bostadsutvecklare som vill gå före branschen i sitt hållbarhetsarbete. Under vintern 2022–2023 tog HS30 fram en inventering av åtgärder för social hållbarhet i bostadsprojekt. Det blev tydligt att det finns ett stort behov av att mäta effekterna av insatser och därmed definiera dessa i KPI:er. HS30 har därför initierat ett arbete för att ta fram KPI:er och vill med detta seminarium lyfta olika aktörers syn på hur vi kan utforma mätpunkter. HS30 bjuder in till mingel med enklare förtäring i trädgården efter seminariet.
Efterföljande lunchmingel.
Länk till officiella almedalsprogrammet
14:00-14:45 Tre koldioxidkapningar
Koldioxidutsläppet från nyproduktion av flerbostadshus behöver minskas- rejält. Ta del av tre konkreta exempel som genomförts för att kapa koldioxidutsläppet. Exemplen visar vikten av att tidigt fatta beslut kring hållbarhetsåtgärder men också att det går att göra betydande utsläppsminskningar även under produktionsfasen.
1. Sveafastigheters projekt Näckrosen i Jordbro. 367 lägenheter och en förskola. Beslut togs innan byggstart om optimerad stomme, klimatförbättrad betong och återvunnen armering. I tätt samarbete med totalentreprenad, H2 Entreprenad, beräknas utsläppen från grund och stomme minska med 40 procent.
2. Resonas projekt Vikhemsporten i Staffanstorp. Fem flerbostadshus om 78 lägenheter. Beslut om klimatåtgärder togs under produktionsfasen. Då var de flesta parametrar låsta och utrymmet därmed mindre för klimatförbättrande åtgärder. Resona kunde ändå påverka inköp och val under produktionen som minskade klimatpåverkan med ca 4 procent.
3. Vasakronans projekt Lumi i Uppsala, ritat av White Arkitekter. 21 000 kvm BTA. Beslut om klimatåtgärder togs i tidigt skede med hjälp av studier som undersökte möjligheten att bygga på en befintlig stomme som egentligen var planerad att rivas. Beslut om att bevara och bygga på ledde till återbruk på fler platser i projektet, bland annat gipsskivor.
Länk till officiella almedalsprogrammet
16:00-17:30 Beyond bostaden – spaningsmingel
Det är deppigt i bostadsbranschen. Vägen ur svackan kräver både is i magen och snabbhet, erfarenhet och nytänkande. Det är också ett tillfälle att tänka bortom bostaden, lyfta blicken och ta del av stora trender som kommer sätta agendan framöver.
Välkomna till Sveafastigheters spaningsmingel och ta del av tre spaningar beyond bostaden. Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, inleder med en makroekonomisk resa med nedslag i verklighetens inflation, högre räntor och kostnadschock för hushållen. Victoria Escobar, grundare av Changers Hub, tar vid om vilket ledarskap som krävs för att tackla sociala hållbarhetsutmaningar som grundar sig i värderingar, innovation och handlingskraft. Sist ut är Fredrik Holmén, Partner Strategic Governance, ARC, som talar om hur artificiell intelligens och påföljande automatisering kommer att förändra behovet av socialt engagemang i människors omedelbara närhet.
16:00-16:15 Drop in
16:15-16:45 Tre spaningar
16:45-17:30 Mingel
Dessutom blir det eftersnack med boendeplattformen Avy-Tmpl som just lanserat en AI-tjänst som effektiviserar kostnadstunga processer i samband med ärendehantering och kommunikation för bostadsbolag.
Obligatorisk anmälan. Anmälningslänk
Hur skapar vi en socialt hållbar bostadsmarknad?
Vi finns på S:t Hansgatan 18. Vi har en härlig trädgård och mysigt hus för samtal.
Vi finns på S:t Hansgatan 18 hela onsdagen och torsdagen samt fredag förmiddag. Kom förbi och lyssna på några av våra spännande talare eller ta en kaffe med oss.
Kontakta Sveafastigheters kommunikationschef och hållbarhetskoordinator, Moa Andersson. moa.andersson@sveafastigheter.se, 070 218 91 07.