30 september, 2021

Granngemenskap med Buddyslingan

Att flytta in i ett nytt hus kan både vara spännande och roligt, men också lite bökigt och omtumlande. Kanske har man sagt hej då till grannar man kände väl, för att plötsligt dela hus med några okända.

– Vi på Sveafastigheter ville underlätta för de som flyttade in i nybyggda Svanen i Uppsala att lära känna sina nya grannar. Vi vet att både trivsel och trygghet ökar då, säger Moa Andersson, Kommunikationschef och Hållbarhetskoordinator, Sveafastigheter

William Jernberg, Moa Andersson och Raza Hassan från Sveafastigheter och Lina Zakrisson från Ensamhetsrevolutionen

Med hjälp av Buddyslingan har grannar matchats samman för att lära känna varandra genom dagliga kontakter, varvat med digitala föreläsningar om granngemenskap och vikten av de där dagliga små kontakterna som kan kännas obetydliga, men som spelar stor roll för känslan av gemenskap. Buddyslingan är ett verktyg från Ensamhetsrevolutionen, som drivs av Lina Zakrisson.

Eva, som är nyinflyttad i Svanen, och Lina Zakrisson från Ensamhetsrevolutionen

– Buddyslingan finns till för att öka känslan av sammanhang i ett bostadsområde, och brukar ofta leda till att grannar på eget initiativ börjat fika, gå promenader och ätit middagar ihop, säger Lina Zakrisson, vd, Ensamhetsrevolutionen

Svanens takterrass

I Sveafastigheters boendeapp kommer det snart finnas ett digitalt boendeforum tillgängligt för hyresgäster i Svanen. Något som redan används i Sveafastigheters lägenhetshus Cykelkungen i Uppsala. Boendeforumet fungerar som en facebookgrupp för grannar, och är ytterligare ett sätt att underlätta för grannar att lära känna varandra.

NYHETER & PRESS