22 december, 2020

Sällskap och trygghet lockar aktiva äldre till trygghetsboenden i Västerås

De närmaste femton åren ökar antalet äldre i Sverige och även i Västerås. Det ställer krav på nya boendeformer, bland annat för friska äldre. Trygghetsboenden är en sådan form, anpassade hyreslägenheter för pigga äldre, som vill ha socialt umgänge och möjlighet till aktiviteter tillsammans med andra. Flera satsningar pågår i kommunen. Idag fredag, beslöts att Mimer bygger sitt första trygghetsboende i Skultuna med 25 lägenheter. Och Sveafastigheter har påbörjat uthyrningen av trygghetsboendet Hydran på Öster Mälarstrand med 96 lägenheter.

I Västerås är 20 procent av befolkningen över 65 år. Och antalet äldre ökar de kommande femton åren. Vissa äldre blir sjuka och behöver vårdboenden. Andra är friska men behöver ett anpassat boende där de kan bo kvar länge. För den målgruppen etableras nu så kallade trygghetsboenden i Västerås kommun anpassade för målgruppen 65 år och uppåt.

– Ett problem för målgruppen 65 plus är den rådande bristen på lägenheter i det ordinarie bostadsbeståndet i Västerås kommun. Det innebär bland annat att äldre söker servicehus då de behöver en anpassad bostad. Trygghetsboenden är ett bra alternativ för de äldre som inte behöver daglig vård utan istället ett anpassat boende i ett socialt sammanhang som gör att man kan bo hemma längre, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande i äldrenämnden och styrelseledamot Mimers.

Trygghetsboenden har tilltagna gemenskapsytor, både inom- och utomhus, där hyresgästerna kan träffas, vara med i olika aktiviteter och lära känna varandra. Lägenheterna är anpassade med till exempel lättillgängliga kök, låga trösklar, rymlig plats i duschen, cykel- och permobilrum med laddplatser, automatiska dörröppnare samt hiss. Bovärd finns på plats för att skapa trygghet och trivsel samt för att samordna aktiviteter. Bovärden kan också hjälpa hyresgästerna med att till exempel sätta upp gardiner och tavlor eller hjälpa till med datorn eller mobilen. De kan även assistera med att boka fönsterputs eller utkörning av mat.

Mimer bygger i Skultuna

Idag beslöt Mimers styrelse att Mimer bygger trygghetsboende i Skultuna med 25 lägenheter då det inte finns något trygghetsboende där idag.

– Behovet finns, de flesta bor i småhus i Skultuna idag och många av våra äldre vill bo kvar där även när behovet av ett bekvämare och tillgängligare boende uppstår. Då kan ett trygghetsboende vara ett bra alternativ för den som inte vill eller kan sköta om hus och tomt men ändå ha relativt nära till grönområden såväl som till centrum, säger Anette Jansson, chef för Mimers kundcenter.

Inflyttning räknas till första kvartalet 2023.

Inflyttning redan nu på Öster Mälarstrand

Ett trygghetsboende som precis öppnar sina dörrar är Hydra, en nybyggd fastighet på Öster Mälarstrand i Västerås som ägs av Sveafastigheter. Det är totalt 96 lägenheter, 60 är redan uthyrda.

– De som flyttar in hos oss söker en lägenhet som är enklare för äldre att bo i, inte bara just nu utan även många år framöver. Det märks också att det finns ett uppdämt behov av sociala boenden då det är många idag som bor ensamma eller önskar sig mer sociala kontakter, säger Per Wallgård, fastighetschef för Sveafastigheter.

Om trygghetsboende i Västerås

Hyresrätter för hushåll där minst en person är 65 år eller äldre. Det behövs inga biståndsbeslut för att få en lägenhet, bostäderna förmedlas utifrån tid i bostadskön och förmedlas via fastighetsägaren eller Västerås bostadsförmedling. Boendet har funktionsanpassade lägenheter, gemenskapslokaler och bovärd. Efterfrågan av trygghetsboenden gör att allt fler fastighetsägare planerar för den formen av boenden för äldre.

Läs mer om trygghetsboendet Hydran här.

Kontakt

Sveafastigheter: Per Wallgård, fastighetschef 070-752 07 07, per.wallgard@sveafastigheter.se

Västerås Stad: Bengt-Åke Nilsson, ordförande äldrenämnden och styrelseledamot Mimer, 021-39 13 99, bengt-ake.nilsson@vasteras.se

Bostads AB Mimer: Anette Jansson, kundcenterchef, 021-39 70 78, anette.jansson@mimer.nu

NYHETER & PRESS