28 juni, 2021

Sveafastigheters första kollektivhus öppnar för uthyrning

I november är det inflytt i Sveafastigheters första kollektivhus- Rudbeckia. Redan nu har hyreslägenheterna börjat bokas upp. Det finns ett stort intresse att bo lite mer tillsammans. 

Under pandemin har många reflekterat över sitt boende och behov av gemenskap. I det nybyggda området Rosendal i Uppsala bygger Sveafastigheter sitt första kollektivhus, ritat av Belatchew Arkitekter. 42 hyreslägenheter där hyresgästerna delar på 400 kvm gemensamma ytor. 

Rudbeckia

– Vi märker ett stort intresse av boendelösningar som erbjuder något mer än en standardlägenhet, som uppmuntrar och underlättar gemenskap. Att bo i vårt kollektivhus innebär att du har en fullt utrustad lägenhet, och dessutom har tillgång till stora gemensamma ytor och en fantastisk takterrass, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter. 

Rudbeckia

Några av de blivande hyresgästerna och intressenter på platsbesök vid byggnationen av Rudbeckia kollektivhus

I Sveafastigheters kollektivhus börjar hemmet direkt när du stigit in genom porten, inte bara innanför den egna lägenhetsdörren. Egentligen handlar det om vanliga moderna lägenheter med kök och badrum, som dessutom har tillgång till extra ytor när den egna lägenheten inte räcker till. Som hobbyrum, stort vardagsrum och gemensamt kök. Möjligheterna är många. 

Rudbeckia

Sveafastigheters projektchef Åsa Hansson på Rudbeckias tak, som rymmer takterrass, sedum och solceller

– Vi har utvecklat och byggt Rudbeckia kollektivhus i dialog med Rudbeckia kollektivhusförening och med gemenskap i fokus. Rudbeckia kollektivhusförening bestämmer vad de 400 kvm gemensamma ytorna ska fyllas med, säger Åsa Hansson, projektchef, Sveafastigheter.

Det finns en stor trygghet i kollektivhus. Sveafastigheters förhoppning är att grannarna inte bara ska vara namnskyltar på ytterdörrarna, utan människor man känner, samarbetar med och umgås med. Ett boende där grannar tar hand om varandra i högre utsträckning än i ett traditionellt boende.  

Rudbeckia

På takterrassen byggs en pergola

För barn upplevs kollektivhus ofta extra positivt. Möjligheten att röra sig friare utanför den egna lägenheten, möten och samvaron med vuxna i alla åldrar och interaktionen med andra barn i boendet gör kollektivhus till en fantastisk start i livet. 

– Vi vill bo i ett kollektivhus för att vi vill att våra barn ska växa upp i en trygg gemenskap, med vuxna som de känner väl och andra barn som de kan leka med när som helst, säger den blivande hyresgästen Rachel Elsinga.   

Rudbeckia

400 kvm gemensamma ytor med högt till tak

– Rudbeckia har olika lägenhetsstorlekar för att det ska passa såväl singelhushåll som familjer och olika åldrar. Det blir spännande att följa vilka som flyttar in, säger Åsa Hansson, projektchef, Sveafastigheter. 

Rudbeckia kollektivhus är uppfört av H2 Entreprenad. Lägenheterna förmedlas via Uppsala Bostadsförmedling här. Det går också att kontakta Rudbeckia kollektivhus för intresseanmälan och mer information här.

För mer information:
Moa Andersson, Kommunikationschef, Sveafastigheter
070 218 91 07, 
moa.andersson@sveafastigheter.se

Åsa Hansson, projektchef Rudbeckia kollektivhus, Sveafastigheter
073 033 87 95, 
asa.hansson@sveafastigheter.se

 

Sveafastigheter är en del av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB). Sveafastigheter utvecklar bostäder och samhällsfastigheter, förvärvar hyresfastigheter och har egen förvaltning. Sveafastigheter har byggt Sveriges första stora plusenergihus, som certifierats som Miljöbyggnad Guld och vann 2018 års Hållbarhetspris. Sveafastigheter har fortsatt färdigställa flera bostäder med ledande hållbarhetslösningar, bland annat mobilitetshuset Cykelkungen i Uppsala och trygghetsboendet Hydran i Västerås, som genomsyras av plusenergiteknik, gemensamhets- och kollektivlösningar. Sveafastigheter äger eller utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i Helsingborg, Landskrona, Kalmar, Växjö, Flen, Västerås, Nacka, Haninge, Stockholm, Enköping, Västerås, Vallentuna och Vaxholm.

NYHETER & PRESS