25 januari, 2023

Sveafastigheters prisvinnande trygghetsboende i antologi

Vi lever allt längre. Det behövs fler riktigt bra bostäder i olika former som passar våra olika behov genom livet. Under ledning av Seniorvärlden har en antologi om seniorboenden tagits fram med tolv goda exempel, där Sveafastigheters trygghetsboende Hydran är ett av dem. Syftet är att inspirera beslutsfattare inom politiken och bostadsbranschen. 

Idag saknas det en bredd av seniorboenden. Antologin “Bra bostäder för seniorer” syftar till att upplysa, inspirera och sprida goda erfarenheter av seniorbostadsprojekt och livsmiljöer för seniorer i Sverige.  

– Seniorer är allt annat än en homogen grupp och därför behövs en bredd av olika bostäder. Med antologin hoppas vi inspirera beslutsfattare att möjliggöra för fler olika seniorbostäder och boendeformer för den här målgruppen i Sverige, säger Petter Ahlström, Ekonomie doktor och Generalsekreterare i Seniorvärlden. 

Antologin innehåller förutom goda exempel på seniorboenden perspektiv från ett antal ämnesföreträdare. Boken vänder sig till personer i beslutsfattande ställning och personer som kan göra skillnad för att få tillstånd fler och bättre bostäder för seniorer. 

Sveafastigheters trygghetsboende Hydran i Västerås är ett av de tolv goda exemplen i antologin. Hydran stod klart 2020 och har belönats med Kundkristallen för att ha Sveriges nöjdaste hyresgäster i nyproduktion. Hydran har 96 lägenheter där minst en person i hushållet måste vara 65+. Det finns en social gård, gemensamt vardagsrum, matsal och kök och en bovärd som arrangerar aktiviteter såsom gympa, vinprovningar och korvgrillning.  

– Hydran är byggt för gemenskap och dessutom med plusenergiteknik. Att se hur Hydrans alla gemensamma ytor nyttjas, både för spontana möten och för inplanerade aktiviteter med vår bovärd, är så roligt att se. Det sporrar oss att bygga fler riktigt bra boenden för seniorer och jag hoppas Hydran inspirerar andra, säger Suzan Amin, projektchef, Sveafastigheter och projektchef för Hydran.  

Antologin “Bra bostäder för seniorer” finns att köpa här.

För mer information:
Moa Andersson, Kommunikationschef och hållbarhetskoordinator, Sveafastigheter
070 218 91 07, 
moa.andersson@sveafastigheter.se

Sveafastigheter är en del av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) och Kåpan pensioner. Sveafastigheter utvecklar platsspecifika bostäder med starkt hållbarhetsfokus och har egen långsiktig förvaltning. Sveafastigheter har byggt Sveriges första stora plusenergihus, som certifierats som Miljöbyggnad Guld och vann 2018 års Hållbarhetspris. Sveafastigheter har fortsatt färdigställa flera bostäder med ledande hållbarhetslösningar, bland annat mobilitetshuset Cykelkungen och kollektivhuset Rudbeckia i Uppsala och trygghetsboendet Hydran i Västerås, som genomsyras av plusenergiteknik, gemensamhets- och kollektivlösningar och vann Kundkristallen 2022 för Sveriges nöjdaste hyresgäster i nyproduktion.


Brabostaderforseniorer.pdf

NYHETER & PRESS