Pågående projekt
Innovation, inkludering och stadsdelsutveckling i höstens projekt

Sveafastigheters pågående projekt är av blandad karaktär med utmaningar som kräver innovation och miljösmarta lösningar.

Drabanten – En guldbeklädd utmaning

I Upplands Väsby pågår just nu ett av Sveafastigheters mest komplicerade projekt som ska bli 75 hyresrätter, 28 bostadsrätter och 54 vårdbostäder. Det ligger i direkt anslutning till Väsby Centrum och ett av centrumens lastfar är direkt påverkat av bygget. Det är 3 delar i samma projekt där både vårdboende och brf köpare samt framtida hyresgäster är målgrupper.

– Projektet sticker verkligen ut och det kommer man inte minst märka med dess höjd om 18 våningar samt takterrass och den guldbeklädda fasaden. Men detta gäller även helhetstänket kring boendekvaliteten och att tillgodose den boendes dagliga behov och trygghet, säger Patrik Schön som är projektchef för bygget.

Innan byggstarten i augusti 2019 revs en gammal skolbyggnad på platsen. Inflyttning sker i etapper under 2021. Vårdbostäderna i juni, bostadsrätterna i november och hyresrätterna i december.

”Det här är ett av de största och mest komplicerade projekt Sveafastigheter har just nu.”

Görel Hällqvist, Affärsområdeschef, projekt

 

Hydran – Innovativt och miljösmart

Hydran i Västerås är ett innovativt projekt med 96 trygghetsbostäder. Med miljösmarta lösningar blir det ett modernt och tryggt boende för människor över 65 år. Bygget startade i december 2018 och står klart för inflyttning i höst. Besiktningar, invändig komplettering samt lite arbete på gården pågår just nu.

”Fantastiskt att få vara delaktigt i ett innovativt projekt där vi tänker ett steg längre och använder stadens resurser för att uppnå plusenergihus.”

Suzan Amin, projektchef

Apelvägen – Nya lägenheter i Älta

Sedan oktober 2019 har bygget av 30 stycken lägenheter pågått i Älta i Nacka. Husen är nu uppe och fasadarbeten och invändiga arbeten pågår inför inflyttning i december.

”Apelvägen är ett av de första projekt som Sveafastigheter förvärvade. Efter en lång överklagande process är det fantastiskt roligt att se hur huset växer fram och nu är redo för inflyttning.”

Görel Hällqvist, Affärsområdeschef, projekt

 

Björnvägen – Inkludering i Nacka

Innan sommaren påbörjades markarbete för 6 stycken LSS bostäder i Älta i Nacka. Under september kommer moduler att monteras på plats och vecka 41 kommer det stå ett tätt hus. Inflyttning i bostäderna sker under januari 2021.

”Tillsammans med kommunen tar vi fram en gruppbostad som ska hjälpa invånarna i Nacka.”

Suzan Amin, projektchef

 

Kv Fruängen 2 och 3 i Älvdansen – Utveckling av stadsdel

Höstens nya projekt i Enköping angränsar till Sveafastigheters tidigare etapp Kv Myrängen. Byggstarten av 177 bostäder och en förskola sker i oktober med en byggtid på 30 månader. Fastigheten står klar för en första inflyttning sommaren 2022.

”Oerhört kul att få fortsätta utveckla ytterligare projekt i Enköping. Att vi fått in en förskola i fastigheten bidrar till att den nya stadsdelen blir komplett. Projektet kommer att utvecklas i en ganska klassisk stil med putsade fasader och tak beklädda i tegel och sedum.”

Patrik Schön, projektchef

   

 

Cykelkungen – Bostäder för en hållbar livsstil

De 99 hyresrätter som utgör Cykelkungen i Uppsala har en blandad utformning som syftar till att underlätta livet på två hjul. Ett boende där det hållbara livet blir lite enklare. Projektet byggstartades i april 2019 och har planerad inflyttning under november och december 2020. Just nu pågår besiktningar, markarbeten, invändig komplettering och balkongarbeten.

”Unikt för projektet är att vi endast har parkeringsplatser för bilpool och fokus på många cykelparkeringar och cykelpool.”

Åsa Hansson, projektchef

 

Rudbeckia och Murgrönan – Sveafastigheters första kollektivhus

I den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala bygger Sveafastigheter 42 kollektivbostäder och 33 traditionella hyresrätter. Projektet byggstartades i maj 2020 och planeras vara klart för inflyttning under kvartal 3, 2021.

Just nu pågår takarbeten, montering av fönster och invändiga väggar. Utformningen av kollektivboende har utvecklats i samarbete med kollektivboendeföreningen Rudbeckia i Uppsala och lägenheterna är reserverade för medlemmarna i föreningen.

”Det är lärorikt och roligt att arbeta med kollektivföreningen och bidra till ett boende med inriktning på gemenskap och samarbete”

Åsa Hansson, projektchef

För mer information eller för att bli medlem besök: www.rudbeckiakollektivhus.se.

 

Prisman – Bostäder i centrala Nacka

I Nacka pågår just nu ett projekt som ska bli 48 trygghetsbostäder, 12 LSS bostäder och 114 hyresrätter. Byggstart var i februari 2020 med Sveafastigheters entreprenör men sedan sommaren 2019 har Skanska sprängt. Än så länge har garaget fått sin stomme men arbetet med stommontage kommer pågå till sommaren 2021.

”Vi vann en markanvisningstävling våren 2016 och efter en detaljplanprocess är det väldigt roligt att se spaden i backen och att stommontaget rullar på så bra.”

Görel Hällqvist, Affärsområdeschef, projekt

 

Svanen – Modernt kvarter i Uppsala

I maj 2021 kommer 58 hyresrätter stå klara för inflyttning i det nya området Rosendal i Uppsala. Det blir ett mysigt litet bostadskvarter som rymmer det mesta. De boende får tillgång till en generös solig takterass som blickar ut över vackra Rosendal och tillgång till en innergård med cykelparkeringar och cykelverkstad som ger den aktiva den tillgänglighet som behövs för att leva bilfri. Byggstart var i december 2019 och just nu pågår invändiga arbeten och fasadarbeten.

”Ett modernt kvarter åt den moderna Uppsalabon!”
Viktor Gärde, projektchef