Kollektivhus
Gemenskap och stort inflytande – därför vill vi bo mer tillsammans

Modernt kollektivboende är långt från sjuttiotalets hippiedrömmar. Gemenskap, stort medbestämmande och smarta sociala ytor att dela med andra är några av fördelarna med att bo lite mer tillsammans.

Nej, här delas inte badrum. Egentligen handlar det om vanliga moderna lägenheter som också erbjuder extra möjligheter där den egna lägenheten inte räcker till. Hobbyrum, stort vardagsrum, cykelverkstad i det egna huset? Kanske gemensam träningslokal eller ett gemensamt kök för de matintresserade? Möjligheterna är många och som hyresgäst i ett kollektivboende har du unika möjligheter att påverka just din boendesituation.

Kollektivhus, vad betyder det?

Ett kollektivhus är ett helt vanligt bostadshus. Lägenheterna är utformade precis som ”vanliga lägenheter” och har sina egna kök och badrum. Ett kollektivhus är inte samma sak som att bo i kollektiv. Det som skiljer ett kollektivhus från ett traditionellt boende är gemenskapen. Hela idén grundar sig i att vi mår bättre när vi umgås mer socialt och har större medbestämmande och inflytande på vårt eget boende. I ett kollektivhus börjar hemmet direkt när du stigit in genom porten, inte bara innanför din egen lägenhetsdörr. De gemensamma sociala ytorna – kök, matsal, snickarrum, bastu, musikrum, bibliotek, trädgård – tar de boende gemensamt hand om.

Kollektivhusboende Sveafastigheter

Köket och matsalen – kollektivhusets hjärta

Möjligheten att laga och äta mat gemensamt är en av de viktigaste delarna i kollektivhuset. Här ska alla som vill kunna umgås på ett otvunget sätt. Därför har kollektivhuset ett stort och välutrustat kök med matsal som gör det lätt för alla åldrar att förvara, laga och äta mat tillsammans. Här lagas mat gemensamt några gånger i veckan. Hit kan du komma och äta vid ett färdigt uppdukat bord. Det sparar både tid och pengar och maten lagas alltid från grunden.

Trenden är tydlig – kollektivhus blir allt populärare

I Europa har byggandet av mer gemensamma boenden ökat markant. I Sverige har trenden också tagit fart. En starkt ökande miljö- och klimatmedvetenhet är en av de viktigaste anledningarna till det ökade intresset. Många uppskattar också möjligheten att bo lite mindre men samtidigt ha tillgång till stora gemensamma ytor, en trädgård som alla tar hand om, kanske ett eget gym, lekrum, verkstad och hobbyrum eller bara sociala ytor där man bara kan vara tillsammans.

Gemenskapen i vardagen får de boende att trivas

Det finns en stor trygghet i kollektivhus. Grannarna är inte bara namnskyltar på ytterdörrarna utan människor som du känner, samarbetar med och umgås med. Här tar man hand om varandra på ett helt annat sätt än i ett traditionellt boende. För barn upplevs kollektivhus ofta extra positivt. Möjligheten att röra sig friare utanför den egna lägenheten, möten och samvaron med vuxna i alla åldrar och interaktionen med andra barn i boendet gör kollektivhus till en fantastisk start i livet.

Kollektivhus Sveafastigheter

Medlemskap i kollektivhusförening

För att kunna bo i kollektivhus behöver du bli medlem i husets kollektivhusförening. Vad som krävs för att bli medlem skiljer sig från de olika föreningarna, men centralt är att du har en vilja och ett intresse av att engagera dig i ditt boende och att delta i det sociala livet i huset.

Är det billigare att bo i kollektivhus?

Det beror på hur man räknar. Eftersom lägenheten i sig inte skiljer sig från ett traditionellt boende är inte hyran annorlunda. Till den egna lägenheten tillkommer också de gemensamma ytorna. Hyran för dessa fördelas över lägenheterna i huset. Du betalar alltså något mer än den vanliga hyran, men i gengäld har du tillgång till ytor som normalt ligger kring 300-400 kvadratmeter som du också förfogar över. Gemensam matlagning gör att matkontot normalt blir klart lägre. Det blir också lättare att bo på mindre yta i den egna lägenheten när du kan ta emot gäster, laga mat, se på tv eller pyssla och utveckla dina hobbies i de gemensamma utrymmena. Kanske delar ni på tidningsprenumerationer eller har ett gemensamt Netflix-abonnemang – vill man finns det många små poster att spara in på när man delar med sig.

Aktuella kollektivhus i regi av Sveafastigheter

Rudbeckia Uppsala

I den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala bygger Sveafastigheter i samarbete med Belatchew Arkitekter 42 kollektivbostäder. Entrévåningen rymmer gemensamt kök för matlagning, matsal, hobbyrum, gemensamt vardagsrum samt tvättstuga. Lägenheterna i kollektivboendet är vanliga, kompakta, lägenheter som inrymmer både kök och badrum. Som boende i kollektivboendet har du också tillgång till en härlig trädgårdsterrass och uterum belägna på taket. Projektet byggstartades i maj 2020 och planeras vara klart för inflyttning under kvartal 4, 2021.

Intresserad av att flytta in i Rudbeckia? Ställ dig i Sveafastigheters bostadskö (gratis), samt kontakta Rudbeckias husförening. Länk till Rudbeckias husförening.

Läs mer om kollektivhuset Rudbeckia i Uppsala.

    Det här låter spännande! Jag är intresserad av att veta mer om att bo i något av Sveafastigheters kollektivhus.