Samhällsfastigheter
Trygghetsboendet Hydran i Västerås

Hållbarhet och gemenskap nära Mälaren. I det framväxande området Öster Mälarstrand, precis intill Mälarens vatten, byggs det hållbara trygghetsboendet Hydran.

Boendet vänder sig till aktiva personer som vill skapa ett hem där social samvaro, service och trygghet är centrala delar.

Gemenskap i ett hållbart boende vid Mälaren

Det trivsamma och smakfullt utformade trygghets­boende byggs norr om poesiparken i Öster Mälar­strand, endast ett stenkast från Mälaren, med promenadavstånd till badplatser, flera caféer, ett av Sveriges mest spektakulära hotell med en ypperlig restaurang och till centrum.

I Hydran implementeras modern teknik, avancerat hållbarhetstänk och de senaste idéerna kring sociala boenden.

Hydran är ett så kallat plusenergihus – det vill säga fastigheten producerar mer energi än vad den förbrukar. Taken täcks av solceller. När Hydran står klart hösten 2020 är det Sveriges första flerbostadshus som uppförs som plusenergihus där fjärrvärme används istället för bergvärme.

Boendet består av två huskroppar iklädda en vacker träfasad. Mellan dem ligger en grönskande gård. Att på olika sätt skapa möjligheter för möten och umgänge är tankar som genomsyrar hela boendet. Invändigt finns stora gemensamhetsytor med bland annat ett stort kök och lokaler där olika aktiviteter ska kunna anordnas. Boendet är dessutom bemannat med servicepersonal.

Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghets­ boendet Hydran. Det enda kravet är att minst en i hushållet måste vara över 65 år.

Korta fakta:

Adress: Sjöjungfrugatan 17 samt Öster Mälarstrands allé 34, 36 och 38
Upplåtelseform: Hyresrätter
Projektstatus: Produktion
Antal lägenheter: 96 st
Antal garageplatser: 42 st
Lägenhetsstorlek: 2 RoK
Byggstart: 2018
Inflytt: Hösten 2020

Bovärdar gör Hydran tryggt och trevligt

Bovärdar finns på plats för att göra livet enklare – och roligare – för hyresgästerna. De fungerar som ett slags concierger och har en viktig roll på Hydran.

Bovärdar kommer att finnas på plats under ett visst antal timmar varje dag och de finns där för de boendes skull. De kan hjälpa till med enklare sysslor som att sätta upp gardiner, byta glödlampor eller batteri i brandvarnare och hjälpa till med teknisk utrustning till exempel datorer eller tv­apparater.

Bovärdar finns på plats för att göra livet enklare – och roligare – för hyresgästerna.

De kan även sköta kontakter med extern hjälp som till exempel att boka fönsterputs eller utkörning av mat. Även att stå för information är en del av bovärdarnas uppdrag. De ska ha koll på Västerås och vilka aktiviteter som finns och vilka typer av tjänster som är tillgängliga och av god kvalitet.

En annan viktig roll som bovärden har är att helt enkelt vara en samlande kraft i huset genom att stå för initiativ och anordna aktiviteter. Till exempel kan det handla om att bjuda in till kulturkvällar, anordna utflykter, organisera spelkvällar, styra upp en gemensam matlagning eller bakdag eller liknande aktiviteter. Exakt vad som kommer att anordnas för de boende beror lite på vilka som kommer att bo där och vad era intressen är. Hyresgästen står alltid i centrum.

Bovärdarna finns på plats också för att bidra till den gemenskap och det sammanhang som är ett viktigt inslag i konceptet Hydran. På deras bord finns därför den viktiga uppgiften att arbeta för att främja att de boende skapar ett boråd eller ett liknande upplägg samt att verka för att de boende enkelt kan komma i kontakt med och få en god samverkan med det lokala föreningslivet och ideella organisationer.

Bovärdarna är en närvarande, pålitlig kraft. Där för att skapa trygghet och trivsel.

De är helt enkelt en resurs för de boende vars huvuduppgift är att göra Hydran till någonting mer än ett boende.

Omvandlad industri blir unikt och naturskönt bostadsområde

Precis intill vattnet, nära till centrum, ständigt växande och tekniskt i framkant. Öster Mälar­ strand där Hydran ligger är Västerås mest spännande område.

Östra Mälarstrand är ett vackert beläget område, omgivet av ett skogsparti och Mälarens vida vatten. Samtidigt är det nära till centrum. Men länge var området otillgängligt för Västerås invånare. Under många år var det nämligen stängt för allmänheten. Liksom i så många av Sveriges städer var ett av ortens bästa lägen länge ockuperat av industri. Redan 1926 uppförde Flygvapnet verkstäder för reparation av flygplan på området. Sedan kom stora industrier dit, som till exempel Vattenfall och SMT. Förvandlingen mot ett bostadsområde började på 1990­talet. Sedan dess har mycket hänt.

Öster Mälar­ strand där Hydran ligger är Västerås mest spännande område.

De första bostäderna uppfördes i delarna närmast Framnäs, söder om Mälarparkens höjder. Därifrån har bebyggelsen spridit sig. Vid hamnbassängen, i det enorma gamla ångkraftverkets lokaler, ligger sedan 2016 destinationshotellet Steam – ett av Sveriges bästa och mest populära hotell och spa. I bottenplan finns en stor restaurang med en stor inglasad del – orangeriet – där mat och dryck serveras med utsikt över Mälaren. Intill ligger ett spektakulärt actionbad som liksom hotellet lockar besökare från hela Sverige.

Vid Notuddskajen har ett stort trädäck anlagts och ett kafé och glassbar öppnat. Här ligger även Sveafastigheters första byggda plusenergihus Neptun, Hydrans föregångare. Huset har rönt stor framgång och vunnit flera priser. Bland annat har Sveafastigheter fått Västerås miljöpris för just det bygget. I området finns även förskolor, skola, matbutik, flera kaféer och restauranger, parker, lekplatser och ett promenadstråk utmed vad som gett området dess namn: Mälarens strand.

Trots Öster Mälarstrands vackra och lugna läge är det bara 20 minuters promenad in till centrum och centralstationen.

Hus byggda för att föra människor samman

Hydran är byggt för att skapa möten och gemenskap. Det i sin tur för med sig glädje, trygghet och livskvalitet.

Det ska vara roligt att bo på Hydran och huset kommer att sjuda av liv och aktivitet. Ett boende som upplevs som vackert, fridfullt, ombonat och livfullt och där de boende känner sig sedda och trygga skapar en tillvaro som är hälsosam och stärkande.

Hydran består av 96 stycken toppmoderna och charmigt utformade lägenheter.

Hydran består av 96 stycken toppmoderna och charmigt utformade lägenheter. Ett hållbarhetstänk genomsyrar boendet och en filosofi om möten, gemenskap och vänskap ligger som grund för dess utformning. Hydran är byggt för att föra de boende samman. Sammanhang skapar trygghet.

På bottenplan i den ena av byggnaderna finns en gemensamhetslokal. Utomhusytorna är också de utformade för möten. På gården mellan Hydrans hus finns odlingslådor, boulebana, sittplatser och grillplats. För barnbarn som kommer på besök finns lekstockar utlagda.

En lokal där de boende kan mötas

En viktig komponent i Hydran är den stora gemenskapslokal som finns på bottenplan i ett av husen. Där kan de boende mötas, lära känna varandra och umgås.

I bottenplan i en av Hydrans byggnader finns en stor lokal gjord för att nyttjas av de boende tillsammans. En gemenskapslokal. Lokalen är stor och når från husets ena sida till den andra och har således fönster åt två håll vilket gör den ljus och öppen. I lokalens ena hörn finns ”läshörnan” som dock kan användas till mycket mer än bara läsning. Här finns en stor soffgrupp och varm, mysig belysning. I resten av rummet finns bord och stolar utställda. Allting på ett vackert parkettgolv.

Ett viktigt inslag i lokalen är det stora, gemensamma kök som planerats in. Det är tänkt att kunna fungera som ett nav där de boende kan mötas och laga och äta mat med varandra. Kanske med vissa råvaror från trädgården med odlingslådor som finns utanför. Tanken med den rymliga gemensamma lokalen är att den ska husera olika aktiviteter för de boende. Vilka de aktiviteterna blir beror på vilka som flyttar in i huset och deras önskemål. Det kan bli allt från kort­ och brädspel till läsecirklar till diskussionsgrupper till föreningsverksamhet. Det kommer även att finnas tv­skärmar uppsatta där information om kommande aktiviteter delas. Tanken är att hyresvärden ska hjälpa de boende att skapa sig den värld de själva vill ha. Rymliga, ljusa lokaler som människor mår bra av att vara i är en viktig del i det upplägget.

Sveafastigheter Hydran

Hydran – Trygghetsboende

Service

Bovärdar finns på plats för att göra livet enklare – och roligare – för hyresgästerna. De fungerar som ett slags concierger och har en viktig roll på Hydran.

Läs mer
Området

Precis intill vattnet, nära till centrum, ständigt växande och tekniskt i framkant. Öster Mälar­ strand där Hydran ligger är Västerås mest spännande område.

Läs mer
Gemenskap

Hydran är byggt för att skapa möten och gemenskap. Det i sin tur för med sig glädje, trygghet och livskvalitet.

Läs mer
Lokalen

En viktig komponent i Hydran är den stora gemenskapslokal som finns på bottenplan i ett av husen. Där kan de boende mötas, lära känna varandra och umgås.

Läs mer